» näyttelyt

PEKKA PIIPARISEN VALOKUVANÄYTTELYT

KERETTI. KERETTI

Valokuvia Outokummussa sijaitsevasta Keretin kaivostornistaNÄYTTELYPAIKAT:
- Outokummun kaupunginkirjasto (joulukuu 1998)
- Joensuun kaupunginkirjasto (kesäkuu 1999)
- Kiihtelysvaaran kunnantalo (2000)

NELJÄ MIEHENAIKAA

Näyttely tutki miehen elämän ja neljän vuodenajan yhteyttäNÄYTTELYPAIKAT:
- Outokummun kaupunginkirjasto (joulukuu 1999)
- Joensuun kaupunginkirjasto (tammikuu 2000)

NUO TORNIT

Valokuvia Outokummun säilyneistä kaivostorneistaNÄYTTELYPAIKAT:
- Outokummun kaivosmuseo (kesä- heinä- ja elokuu 2002)
- Joensuun kaupunginkirjasto (syys- ja lokakuun taite 2002)

VUODEN HUONO KUVA 2007

Pekka Piiparisen kokoama näyttely tuttavapiinsä kehnoista valokuvistaNÄYTTELYPAIKKA:
- Outokummun kaupunginkirjasto (joulukuu 2007)

MUUTTUVAT MAISEMAT: VÄLIAIKAISIA MILJÖITÄ 2000-LUVUN JOENSUUSSA

Näyttelyssä esiteltiin Joensuun kaupunki-alueella tapahtuneita rajuja muutoksia sen miljöissä niin purku- kuin rakennustoiminnankin vaikutuksestaNÄYTTELYPAIKKA:
- Joensuun kaupunginkirjasto (maaliskuu 2009)
- Ympäristöministeriö (toukokuu 2011)

ALLA TARKEMMIN TIETOJA JA KUVAMATERIAALIA NÄYTTELYISTÄMUUTTUVAT MAISEMAT: VÄLIAIKAISIA MILJÖITÄ 2000-LUVUN JOENSUUSSA

Valokuvanäyttely MUUTTUVAT MAISEMAT: VÄLIAIKAISIA MILJÖITÄ 2000-LUVUN JOENSUUSSA oli esillä maaliskuun ajan Joensuun kirjastossa, mutta kuvat ovat edelleen esillä tällä nettisivustolla. Kuvia voi katsella klikkaamalla kohtaa MUUTTUVAT MAISEMAT


Näyttelyn yleisilmettä Joensuun kaupunginkirjaston Muikku-salissa.
Maaliskuisessa näyttelyssä esiteltiin tämän vuosituhannen Joensuun kiivasta rakentamista ja rakennusten purkamista. Rakennus- ja purkutyömaat muodostuivat väliaikaisiksi miljöiksi, jotka olivat muuttaneet kaupunkimaisemaa yleensä jo muutaman päivän kuluessa hieman uudenlaiseksi.Näyttelyvalokuvien tarkoitus oli olla dokumentteja Joensuun muuttumisesta 2000-luvulla, mutta niihin lisättiin hieman myös visuaalisia sävyjä kuvankäsittelyohjelman avulla. Näyttely sai tukea Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahastolta.Näyttelyn kuvien vaakatasoon asettamisessa käytettiin apuna lähinnä rakennustyömailta tuttua laser-laitetta. Kuvassa Pauli Jokinen on suunnannut laitteen valokuvien alareunaan.
Ympäristöministeriössä 2011 pidetyn näyttelyjulisteen teki Erika Byman.


VUODEN HUONO KUVA 2007

Joulukuun 2007 ajan Outokummun kirjastossa oli esillä kokoamani valokuvanäyttely "VUODEN HUONO KUVA 2007". Näyttelyn eräänä tarkoituksena oli tarkastella hyvän ja huonon valokuvan eroavaisuuksia. Näyttely oli samalla kilpailu: pyysin tuttavapiiristäni näyttelyyn sellaisia valokuvia, jotka oli otettu tositarkoituksella, mutta jotka olivat päätyneet epäonnistuneiksi kuviksi. Vuoden huonointa valokuvaa sai äänestää Outokummun kirjastossa.

Näyttelyssä oli esillä yhdeksän kilpailijan kuvia, yhteensä 15 kappaletta. Kilpailussa ääniä annettiin 167 kpl., joista kelvollisia oli 155. Kilpailun voitti Anna-Maria Kastari 19 äänellä, toiseksi sijoittui Pauli Jokinen 18 äänellä ja kolmentena oli Annika Vehviläinen 17 äänellä.Näyttelyn pystytystä.
Kilpailun voittajakuva. Anna-Maria Kastarin ketterän ja teräväkyntisen Ipi-kissan piirteet eivät päässeet otoksessa täysin luontevasti esiin.Makkaranpaistoa Pyhäselan rannalla. Toiseksi sijoittuneen Pauli Jokisen ottamassa kuvassa kamera on viritetty itselaukaisumekanismille. Kuvaaja on ryntäämässä itsekin kuvaan, mutta on ehtinyt paikalleen vain osittain. Kuvaajan toveri nuotioineen ja makkaroineen on kuvaajan jalan takana.

”Otin olevinaan täysikuusta, mutta tuli yskänpuuska. Ja kamera "hieman" tärähti. Alempi punainen viiva tuli tupakasta.” Näin selvitti sähköpostissa Jukka Hannula valokuvateoksensa syntymisen taustoja. Hannula sijoittui kilpailussa jaetulle kahdeksannelle sijalle.NUO TORNIT

Vuonna 2002 valmistui NUO TORNIT -valokuvanäyttely. Kesällä kolmen kuukauden ajan se oli esillä Outokummun kaivosmuseossa ja saman vuoden syksyllä kolmen viikon ajan Joensuun kirjastossa.

Näyttely käsitteli kolmea Outokummussa sijaitsevaa kaivostornia, Kerettiä, Vanhaa kaivosta ja Vuonosta. Näyttelyn kuvat eivät olleet tarkoitettu dokumenteiksi edellä mainituista teollisuusrakennuksista, vaan tavoitteet olivat valokuvataiteelliset. Näyttelyn valokuvia ei muokattu kuvankäsittelyohjelmilla.

Katso näyttelykuvat linkistä:

NUO TORNIT (2002)


Näyttelyä Joensuun kirjaston Muikku-salissa.


Kuvaaja ja näyttelyä Outokummun kaivosmuseossa kesällä 2002.
NELJÄ MIEHENAIKAA

Neljä miehenaikaa -valokuvanäyttelyssä pyrin tarkastelemaan miehen elikaaren ja neljän vuodenajan samankaltaisuuksia.

Näyttely oli ensin esillä Outokummun kaupunginkirjastossa joulukuussa 1999 ja sitten Joensuun kaupunginkirjastossa tammikuussa 2000.Näyttelyssä oli esillä kerronnallisuuteen tähtääviä kuvasarjoja.


KERETTI. KERETTI

Outokumpu-teema alkoi valokuvanäyttelyissäni KERETTI.KERETTI -näyttelystä. Outokummun ja Joensuun kaupunginkirjastoissa oli esillä kuusi Keretin kaivoksen tornia esittävää valokuvaa.

Keretin kaivos toimi Outokummussa vuosina 1954-1989. Se oli viimeisin Outokumpu-yhtiön kaivoksista Outokummussa.

Näyttelyn kuvat sisältyivät myös NUO TORNIT -näyttelyyn. Keretti-kuvia voikin katsella seuraavasta linkistä: NUO TORNIT (2002)


Kuvaaja Joensuun kirjastossa kesällä 1999.
OUTOKUMPU - KAUPUNKI ?

Vuonna 2004 valmistui 40 minuutin pituinen dokumentti Outokummusta. Se tarkasteli haastattelujen ja kuvamateriaalin avulla Outokumpua kaupunki-käsitteen näkökulmasta. Filmin avulla voi saada myös käsitystä 2000-luvun alun Outokummusta.

Dokumentin valmisti Okumentti-työryhmä, johon kuuluivat Heikki Suvanto, Mikko Lauronen, Kimmo Kuikka ja Pekka Piiparinen. Viime mainittu teki dokumenttiin käsikirjoituksen ja otti mm. still-kuvat.

Still-kuvia, jotka ovat alkuperäisessä asussaan diakuvia, oli dokumentissa muutama kymmenen.


Valmistumisvuonna dokumenttia esitettiin Outokummun Vanhalla kaivoksella noin 10 kertaa. Sen jälkee siitä tehty DVD-versio on ollut myynnissä Kaivosmuseon Museokaupassa.